top of page

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Το βίντεο-καμπάνια του βιβλίου 

Η τ.διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη μιλά για το βιβλίο στην παρουσίασή του στην Αθήνα

(Μουσείο Λ.Τέχνης και Παράδοσης "Αγγ.Χατζημιχάλη" 10-4-2016)

Ανάμεσα στην ποικιλία των παραδοσιακών φορεσιών της Ελλάδας οι φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Δεν είναι σπουδαίες μόνο γιατί φαίνεται οτι διασώζουν στοιχεία των βυζαντινών ενδυμασιών. Δεν είναι μοναδικές γιατί τα μοτίβα των κεντημένων πουκαμίσων είναι σύμβολα που μεταφέρουν γονιμότητα και υγεία στη γυναίκα, με ορισμένα από αυτά όπως το τρίγωνο και το φίδι, να συναντώνται επίσης σε αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, όπως οι Αζτέκοι και οι Αιγύπτιοι. Δεν αξίζουν την προσοχή σας μόνο για τα πανέμορφα κοσμήματά τους. Αξίζουν να τις θαυμάσετε ως δημιουργήματα ενός λαού που παρόλο που αντιπάλευε συνέχεια με κατακτητές, με φτώχεια και με αρρώστιες είχε τη δύναμη να μεταδίδει τον πολιτισμό του στις νέες γενιές, να φοράει τα ομορφότερα ρούχα του και να γλεντάει τις μικρές χαρές της ζωής, το πανηγύρι, τον τρύγο, το αλώνισμα... Ένα βιβλίο για την Ελλάδα, για να εμπνευστούμε, να θυμηθούμε και να διδάξουμε τα παιδιά μας! 

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β.Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος. 

 

ΒΡΑΒΕΙΑ:

Καυταντζόγλειο Βραβείο 2014  από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

Τιμητική επιστολή της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

 

ISBN: 978-6185123611 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ 

Παραγγείλτε στο ramiotisart@gmail.com

 ή με ένα τηλέφωνο στο 2226052462 ή 6946284824

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΚΔΟΣΗ

192 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΜΕΓΕΘΟΣ Α4

 115 ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

 

ΚΟΣΤΟΣ : 35 ΕΥΡΩ

(ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ )

 

παραδοσιακη στολή, παραδοσιακές φορεσιες, Εύβοια

ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2014 

Αγοράστε το:

Την Ασημίνα λοιπόν, την γνώρισα μέσα από τις τηλεφωνικές μας συνομιλίες και εκείνο που συγκράτησα είναι η θέρμη και η λατρεία που έχει για αυτό που κάνει και συνεχίζει ακόμη. Μερικές φορές δεν χρειάζονται πολλά για  να καταλάβεις τον άλλο. Και θαύμασα την υπομονή και την επιμονή της εδώ και δέκα χρόνια να τρέχει όπου μπορεί, για να βρει στοιχεία και να μπορέσει να συμπληρώσει το παζλ των γνώσεων για την παραδοσιακή στολή της Βόρειας Εύβοιας και να μας δώσει αποκρυσταλλωμένες ενδιαφέρουσες γνώσεις.

 

Δείτε  όλη τη συνέντευξη εδώ

stavrovelonia-nasia.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τό βιβλίο τῆς κ. Ἀσημίνας Ντέλιου «Παραδοσιακές Ἑλληνικές Φορεσιές Βόρεια Εὔβοια» μοιάζει μέ παραθύρι. Ἄν σιμώσεις καί κοιτάξεις θά δεῖς κυράδες νά κάνουν τό ἄσμα ὕφασμα καί νά κεντοῦν τόν κάμπο του μέ ρόδα καί καρπούς , μέ ἄνθη καί πουλιά. Μιά στιγμή θά σοῦ φανεῖ πώς ντύνονται τόν κάμπο μέ τά λούλουδα, σάν πριγκιπέσσες παραμυθιῶν. Ἵσως νιώσεις πώς σκαλίζουν στήν ἑστία τῆς μνήμης τή στάχτη, μπάς καί βροῦν σπίθα νά ζεστάνουν τήν ψυχρή πιά ὕπαρξη....Αὐτό τό πόνημα ἔχει πολλή ἀγάπη ἀπό μέρους της μέσα. Ἀγάπη πού τή γιόρτασε μέ πολλά πρόσωπα πρίν τήν κάνει λέξη καί εἰκόνα. Τήν παίρνω νοητά στό κατόπι, γιά νά δῶ τήν κρυφή λάμψη στό βλέμμα τῶν ἡλικιωμένων, καθώς τούς γύριζε χρόνους πίσω, γιά νά τούς βεβαιώσει μέ τή δίψα της ὅτι τίποτε γνήσιο καί ἀληθινό δέν πάει χαμένο. Ἴσα ἴσα γίνεται ἡ μυστική δύναμη πού κινεῖ τόν ἄσωτο ἀπόγονο σέ ἐπιστροφή.

 

Δείτε όλη την βιβλιοκριτική εδώ

K. Αθηνιώτη-Παπαδάκη, antifono.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

και σε όλα τα βιβλιοπωλεία...

παραγγείλτε το χρησιμοποιώντας το 

ISBN: 978-6185123611  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

επίσης διαθέσιμο σε...

χορηγοί επικοινωνίας...

bottom of page