top of page
ιδιωματα, Εύβοια, ελληνική γλώσσα

Το βιβλίο "Γλώσσα με άρωμα...Βόρειας Εύβοιας" περιλαμβάνει το γλωσσικό πλούτο του βορειοευβοϊκού γλωσσικού ιδιώματος, της ντοπιολαλιάς της ιδιαίτερης πατρίδας της συγγραφέως Ασημίνας Ντέλιου, το οποίο  καταγράφει και διασώζει τα τελευταία 13 χρόνια.  Στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει το υλικό που έχει συλλεχθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή περίπου 3000 λέξεις, και πάνω απο 500 εκφράσεις, μαζί με την ιστορία τους αλλά και τις ιστορίες οι οποίες τις δημιούργησαν! Κάθε λέξη ή φράση είναι χαρακτηριστική και αποτελεί ένα νοσταλγικό κομμάτι των ελληνικών ριζών και της τοπικής ιστορίας του τόπου. Στο βιβλίο, συμπεριλαμβάνονται παράλληλα με τις λέξεις, αρκετές πηγές - αποσπάσματα διηγήσεων ηλικιωμένων,  γραμμένα στην ιδιωματική γλώσσα - όπως καταγράφησαν απο λαογράφους των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και πρόσφατα απο την ίδια τη συγγραφέα.

Για να γίνει πιο θελκτικό το ιδίωμα, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται επίσης, επτά μικρά θεατρικά μονόπρακτα στην ιδιωματική γλώσσα, εμπνεύσεως της συγγραφέως. Τα θέματά τους σχετίζονται με τη ζωή και τα παλαιά έθιμα των κατοίκων της Βορείου Ευβοίας, έτσι ώστε να μπορούν να δραματοποιηθούν στα σχολεία ή μέσω των συλλόγων. Σκοπός τους είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ιδιωματική γλώσσα αλλά και να μας επιτρέψουν να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο ζωής των προγόνων μας, καθώς οι παλαιότεροι θα ανακαλέσουν νοσταλγικές μνήμες από το παρελθόν. Το βιβλίο στοχεύει στο να διασώσει το γλωσσικό ιδιωματικό υλικό, προκειμένου αφενός να είναι στη διάθεση των γλωσσολόγων και ερευνητών και αφετέρου για να μπει σε κάθε ευβοιώτικο σπίτι, που θέλει να ξαναθυμηθεί ή να μην ξεχάσει το τοπικό του χρώμα, να μπει στα σχολεία και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τον τοπικό  πολιτισμό.

Το βιβλίο τεκμηριώνεται επίσης από την βιβλιογραφία του, που αποτελείται από περίπου 100 αναφορές από παλιά βιβλία και προσωπικές μαρτυρίες.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προβολή της σε μια παγκόσμια κοινωνία … σε μια εποχή που η γλώσσα του διαδικτύου τείνει να ισοπεδώσει και να εξαφανίσει τις τοπικές γλώσσες… σε μια εποχή που οι τοπικές ιδιόλεκτοι στον κόσμο προστατεύονται και διδάσκονται στα σχολεία… το  βιβλίο αυτό  καταγράφει ένα πλαστικό στοιχείο του λαϊκού Ευβοϊκού πολιτισμού για να μπορεί να είναι διαθέσιμο για τις επόμενες γενιές και αξίζει να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη σας. 

Αγοράστε το:

Σελίδες: 304
Μέγεθος : 17Χ24 cm 
Ασπρόμαυρη έκδοση σε κρέμ χαρτί. 
Έγχρωμο ματ εξώφυλλο
 
Τιμή : 17,5 ευρώ
(με δωρεάν αποστολή με ΕΛΤΑ)
E-book: 9.90 ευρώ
Παραγγείλτε με e-mail στο ramiotisart@gmail.com
 ή ένα τηλέφωνο στο 2226052462 ή 6946284824
ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Εντός Ελλάδος:
Για πληρωμές μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό: Δωρεάν με ΕΛΤΑ  
Για πληρωμή με αντικαταβολή στα ΕΛΤΑ: κόστος επιπλέον 2.3 ευρώ (σύνολο 19.8 ευρώ)
Για πληρωμή με αντικαταβολή σε κούριερ : Κόστος επιπλέον 7 ευρώ (σύνολο 24,5 ευρώ)
Για αποστολή σε 62 χώρες του κόσμου
Μέσω της CreateSpace 21$ συν έξοδα αποστολής ανάλογα τη χώρα

 ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ ΙΔΙΩΤΕΣ:​

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΑ

  • ΛΙΑΝΟΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  • ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

  • ΚΑΡΒΟΥΖΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

  • ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

  • ΧΥΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  • ΚΑΛΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

  • ΣΤΡΑΦΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

  • ΜΠΕΣΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

"Κυρία Ντέλιου, θερμότατα συγχαρητήρια!! Εύχομαι ολόψυχα "καλή πορεία" στο σύγγραμμά σας."

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ / ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ- ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

"Με μια ματιά που έριξα είναι υπέροχο !!! Ευχαριστώ πάρα πολύ που μπήκατε στον κόπο να διασώσετε την ντοπιολαλιά μας !!!"

¨Όλοι οι Λιμνιώτες πρέπει να το πάρουμε για να σώσουμε τη γλώσσα μας !!!
Εγώ το πήρα και αξίζει πραγματικά !"

Γ.Μ/ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

"Θέλω να το διαβάσω γιατί τα μιλούσε ή γιαγιά μου!!!"

Μ.Κ / ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ...ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΘΡ
ISBN: 978-618-82199-3-9
 
ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:  CreateSpace Independent Publishing Platform  ISBN: 9781543267716
bottom of page